Ostatnio przeglądane

Olej Monoi

Olej MONOI Zobacz większe

Olej monoi powstaje w procesie maceracji świeżych kwiatów gardenii (Gardenia Tahitensis) w tłoczonym na zimno oleju kokosowym.  Kwiaty te są zbierane ręcznie rankiem, jeszcze przed pełnym rozkwitem, a następnie zanurzane we wcześniej przygotowanym oleju kokosowym.

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 1,00 zł.


29,35 zł brutto

Opis

Pojemność 50 ml
Pora dnia Na dzień / Na noc
Działanie Nawilża, Natłuszcza, Odżywia

Więcej informacji

ODKRYJ BOGACTWO ŚWIATA NATURY - Polinezyjska Wyspa - Tahiti - Olej MONOI

 

POCHODZENIE

Olej monoi wywodzi się z rejonów wysp Tahiti  (wyspa Polinezji Francuskiej). Produkowany jest ręcznie od zamierzchłych czasów przez ludy Polinezji, według ściśle określonej procedury.

Olej monoi powstaje w procesie maceracji świeżych kwiatów gardenii (Gardenia Tahitensis) w tłoczonym na zimno oleju kokosowym.  Kwiaty te są zbierane ręcznie rankiem, jeszcze przed pełnym rozkwitem, a następnie zanurzane we wcześniej przygotowanym oleju kokosowym. Na każdy litr oleju kokosowego przypada 15 kwiatów gardenii. Najcenniejsze składniki aktywne oraz zapach kwiatów Gardenii uwalniane są powoli w procesie maceracji do bazowego oleju kokosowego.

Mieszkańcom Polinezji olej monoi towarzyszył od zawsze, matki zaraz po urodzeniu nacierały nim ciała dzieci, chroniąc ich delikatną skórę przed słońcem i wiatrem. Ze względu na swoje nawilżające, łagodzące i ochronne działanie - olej monoi był wykorzystywany do pielęgnacji skóry i włosów. Legendy głoszą, że Polinezyjki zawdzięczały swe gęste, długie i zdrowe włosy oraz gładką cerę właśnie olejowi monoi.

Unikalne właściwości oleju MONOI zostały udowodnione także badaniami naukowymi.

WŁAŚCIWOŚCI 

Olej monoi ze względu na swoje dobroczynne właściwości na ma szereg zastosowań w kosmetyce:

  • może być stosowany, jako krem do twarzy. Dzięki zawartości witaminy E ma właściwości antyoksydacyjne, a ponadto nawilża, uelastycznia i wygładza skórę
  • jako balsam do ciała oraz do  masażu. Przy stosowaniu, jako balsam wystarczy wetrzeć olej monoi w wilgotną skórę po kąpieli. Skóra po nim jest doskonale nawilżona i aksamitnie gładka oraz posiada subtelny zapach
  • działa regenerująco na włosy suche i zniszczone  za sprawą kwasu laurynowego zawartego w bazowym oleju kokosowym, który wykazuje wysokie powinowactwo do włókna włosa. Wystarczy wetrzeć olej monoi we włosy i pozostawić na ok. 2 godziny a następnie umyć szamponem
  • kwiat gardenii ma właściwości oczyszczające, łagodzące i przeciwzapalne
  • olej monoi zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem słońca, wiatru i wody     

ZASTOSOWANIE

Olej monoi zaleca się stosować bezpośrednio na twarz, ciało i włosy.

PRZECHOWYWANIE

Olej monoi topnieje w temperaturze powyżej 25ºC, dlatego zaleca się przechowywanie w temperaturze poniżej 25 º C w suchym i zacienionym miejscu. Wraz ze zmianą temperatury zmienia swoją konsystencję ze stałej w płynną (lub odwrotnie)

SKŁADNIKI/ INGREDIENTS: Cocos Nucifera Oil, Gardenia Tahitensis, Flower Extract, Parfum

Opinie

Oceń 
2017-01-30

Genialny

Wspaniały olej! Można wykorzystać do twarzy, ciała i do włosów. Przepiękny zapach. Polecam.

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię

Olej Monoi

Olej Monoi

Olej monoi powstaje w procesie maceracji świeżych kwiatów gardenii (Gardenia Tahitensis) w tłoczonym na zimno oleju kokosowym.  Kwiaty te są zbierane ręcznie rankiem, jeszcze przed pełnym rozkwitem, a następnie zanurzane we wcześniej przygotowanym oleju kokosowym.