Leksykon składników

ACACIA SEYAL GUM EXTRACT

Fitokolagen akacjowy jest kompleksem polisacharydowo-białkowym występującym w komórkach roślinnych.  Kolagen akacjowy to aktywny składnik uzupełniający niedobory związków niezbędnych do tworzenia naturalnego kolagenu poprzez co przyspieszający jego produkcje w skórze. Zawarte w nim związki oligosacharydowe odpowiadają za głębokie nawilżenie skóry powodując wyraźne jej wygładzenie i napięcie. Kolagen akacjowy posiada doskonałe właściwości regenerujące i ujędrniające skórę. Tworzy na skórze film ochronny.

ALLANTOIN

Substancja aktywna, występuje w korzeniach niektórych roślin np. fasola, soja. Posiada nawilżające, łagodzące, regenerujące i zmiękczające właściwości.

ALOE BARBADENSIS (ALOE VERA) LEAF JUICE POWER

Sproszkowana forma soku z liści aloesu posiada certyfikat organiczności Soil Association, Sok z aloesu stosowany w pielęgnacji skóry nawilża ją, mineralizuje i wygładza. Wykazuje działanie antyseptyczne, sprzyja gojeniu ran i łagodzeniu podrażnień i stanów zapalnych. Wzmacnia mechanizmy obronne skóry, wspomaga ochronę przeciwsłoneczną i działa antyoksydacyjnie, działa przeciwzmarszczkowo i odżywczo. Stosowany na skórę głowy, zapobiega zapaleniom, redukuje powstawanie łupież, swędzenie i wzmacnia cebulki włosów.

Amber Powder

rozdrobniony bursztyn powstały z wysokiej jakości oryginalnego bursztynu bałtyckiego

AQUA

Woda demineralizowana

ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL

Olej arganowy pielęgnuje, odżywia i regeneruje skórę, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek i przed niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi, przeciwdziała podrażnieniom, w tym spowodowanym opalaniem, wzmacnia włosy i paznokcie. Stymuluje proces oddychania wewnątrzkomórkowego, neutralizuje wolne rodniki, chroni tkankę łączną, odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry i zwiększa zawartość składników odżywczych w skórze i włosach.

ASCORBYL PALMITATE

Pochodna witaminy C. Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia przebarwienia i plamy. Stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia, jest antyoksydantem. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB. Dozwolona do stosowania w kosmetykach naturalnych.

BENZOIC ACID

Kwas benzoesowy - substancja konserwująca, która hamuje rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażenie bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu.

BENZYL ALCOHOL

Substancja stosowana jako środek konserwujący i zapachowy. Wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Zapobiega rozwojowi drobnoustrojów mogących przyczynić się do pogorszenia jakości produktu. Jest to konserwant identyczny z naturalnymi , aprobowany przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach naturalnych

BIXA ORELLANA SEED OIL

Olej annato zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i beta-karotenu, działa łagodząco i zmiękczająco. Jest skutecznym antyoksydantem, chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników , dzięki czemu spowalnia proces starzenia się skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Chroni przed niekorzystnym działaniem promieni UV.

BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER

otrzymywane w procesie tłoczenia z orzechów drzewa masłowego. Jest bogate w kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, D, E i F. Posiada właściwości gojące rany, zmiękczające skórę, zapobiegające pierzchnięciu i pękaniu skóry,  a poza tym doskonale odżywia i nawilża skórę.. Jest naturalnym filtrem przeciwko promieniowaniu UV. Składnik naturalny.

CALCIUM GLUCONATE

Składnik pełniący funkcje zabezpieczająca kosmetyk przed rozwojem bakterii, drożdży i pleśni. Aprobowany do stosowania w kosmetykach naturalnych.

CALOPHYLLUM INOPHYLLUM SEED OIL

OLEJ TAMANU od wieków używany na Południowym Pacyfiku jako lokalnie stosowany lek w chorobach skórnych i do szerokiego zastosowania w gojeniu ran, zadrapań, skaleczeń, oparzeń, zaczerwienień, ukąszeń, użądleń, egzemy, owrzodzeń, nerwobóli i rwy kulszowej a obecnie znalazł zastosowanie w kosmetyce do regeneracji zniszczonej skóry i jej ochrony przeciwstarzeniowej jak również w leczeniu i regeneracji pokrytych bliznami tkanek.

CAPRYLIC/CAPRYLIC TRIGLYCERIDE

Emolient pochodzenia roślinnego, otrzymywany z olejów kokosowego i palmowego poddanych estryfikacji z gliceryną. Aprobowany przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach naturalnych. Składnik naturalny.

CERA ALBA

naturalny wosk pszczeli.  Odżywia, natłuszcza skórę, zapobiega wysuszeniu skóry. Składnik naturalny

CETEARYL OLIVATE

Naturalny emulgator otrzymywany z oliwy z oliwek, ułatwiający połączenie składników w emulsjach kosmetycznych. Wykazuje działanie nawilżające, zmiękczające. Składnik naturalny.

CETYL ALCOHOL

Składnik pochodzenia roślinnego. Zagęstnik, emulgator. Składnik naturalnych wosków- nadaje odpowiednią konsystencje. Aprobowany przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach naturalnych.

CITRIC ACID

Kwas cytrynowy stosowany jako regulator ph i jako naturalny konserwant . Aprobowany przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach naturalnych.

CITRUS AURANTIUM DULCIS (ORANGE) CALLUS CULTURE EXTRACT

Roślinne komórki macierzyste otrzymywane z pomarańczy, ekologiczny składnik aktywny, wykazujący działanie anti-aging. Zwiększa jędrność, elastyczność, wygładza zmarszczki. Stymulują odnowę naskórka oraz produkcję kolagenu i elastyny.Składnik naturalny.

COCOS NUCIFERA OIL

Olej kokosowy – nawilża i wygładza skórę. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów odżywia skórę.

CRAMBE ABYSSINICA SEED OIL

Olej abisyński stosowany powierzchniowo tworzy film ochronny na granicy faz i działa ochronnie na powierzchnię skóry. Działanie to objawia się przede wszystkim doskonałymi właściwościami nawilżającymi dzięki temu ograniczona zostaje transepidermalna utrata wody a bariera lipidowa zostaje wzmocniona. Jednakże mimo że jest to jedna z głównych ról oleju abisyńskiego w pielęgnacji skóry to należy podkreślić że nie jedyna ponieważ olej abisyński w swoim składzie zawiera znaczące ilości tokoferoli, i steroli roślinnych co nadaje mu dodatkowych właściwości ochronnych i modulujących tkankę skóry.

DECYL GLUCOSIDE

Decyl Glucoside jest łagodną, niejonową substancją powierzchniowo czynną, ma łagodne działanie myjące. Może też być stosowany jako emulgator -  Zapobiega rozwarstwianiu się faz w trakcie przechowywania produktu.

DEHYDROACETIC ACID

Substancja stosowana jako środek konserwujący. Wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Zapobiega rozwojowi drobnoustrojów mogących przyczynić się do pogorszenia jakości produktu. Jest to konserwant identyczny z naturalnymi , aprobowany przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach naturalnych

ETHYLHEXYLGLICERIN

„Wspomagacz” konserwantów (preservative booster). Surowiec ten to wielofunkcyjny związek pełniący rolę łagodnego humektanta, a także zapewniającego dobre odczucia na skórze emolientu. Stosowany w recepturze kosmetycznej podwyższa skuteczność tradycyjnych konserwantów. Działanie to związane jest z jego  zdolnością do  zmniejszania napięcia powierzchniowego  ścian komórkowych mikroorganizmów, dzięki czemu ułatwia  on przenikanie konserwantów do ich  wnętrza, powodując śmierć drobnoustroju.  

FLOWER EXTRACT

Esencja zapachowa

GARDENIA TAHITENSIS

Kwiat gardenii ma właściwości oczyszczające, łagodzące i przeciwzapalne.

GLUCONOLACTONE

Składnik pełniący funkcje zabezpieczająca kosmetyk przed rozwojem bakterii, drożdży i pleśni. Aprobowany do stosowania w kosmetykach naturalnych.

GLYCERIN

Gliceryna, naturalny roślinny składnik. Posiada właściwości nawilżające,  zwiększa zdolność wiązania i zatrzymywania wody w naskórku. Aprobowany przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach naturalnych. Składnik naturalny.

HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL

Naturalny olej słonecznikowy, otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno nasion słonecznika. Jest bogatym źródłem tokoferoli (naturalna witamina E), kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, i karotenów. Posiada właściwości przeciwrodnikowe, zmiękczające i wygładzające skórę. Składnik naturalny.

HYALURONIC ACID

Kwas hialuronowy małocząsteczkowyjest substancją naturalnie występującą w skórze, jest składnikiem macierzy międzykomórkowej skóry właściwej. Małocząsteczkowy kwas hialuronowy jest jedynym kwasem hialuronowym aktywnie działającym ze względu na swoją budowę przez co ma zdolność wnikania w warstwę skóry. Jego zadaniem jest wiązanie wody w naskórku, dzięki czemu pomaga zachować młody wygląd. Odpowiada za gładkość i sprężystość skóry , wspiera włókna kolagenu i elastyny oraz chroni przed utratą wilgoci i odbudowuje uszkodzony naskórek.

HYDROLYZED GLYCOSAMINOGLYCANS

Substancja zawierająca się w ECM (macierzy miedzykomórkowej), odpowiedzialna za utrzymywanie wody w skórze, dzięki czemu nawilża ją, zmiękcza i wygładza. Otrzymywana biotechnologiczne, przy udziale mikroorganizmów.

LAURYL BETAINE

Łagodna dla skóry, amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna. Substancja hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie, łagodzi drażniące działanie wywołane przez anionowe substancje powierzchniowo czynne.  Stosowana jako substancja zwilżająca - ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów, a także jako substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni włosów i skóry. Posiada działanie antystatyczne na włosy przez co zapobiega elektryzowaniu się włosów i wygładza je.

MACADAMIA TERNIFOLIA SEED OIL

Olej makadamia zawiera pro- witaminę A, witaminy z grupy B, fenole, lecytynę i składniki mineralne. Wspomaga regenerację komórek, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także nawilża i uelastycznia skórę. Chroni skórę przed wolnymi rodnikami

OLIGO HYALURONIC ACID

Występuje we wszystkich organizmach żywych zazwyczaj w postaci soli sodowej hialuronianu sodu. Organizm dorosłego człowieka o masie ciała 70 kg, zawiera około 15 g kwasu w postaci hialuronianu sodu. Ten wysoce hydrofilny polimer odpowiada za utrzymanie prawidłowego nawilżenia, turgoru i napięcia, zapewnienie odpowiednich odstępów w ECM (extracellular matrix), wpływa na różnicowanie komórek i angiogenezę, zwiększa ruchliwość komórek i ich migrację, pobudza proliferację fibroblastów, indukuje syntezę endogennego HA, kolagenu, elastyny, chroni komórki przed wolnymi rodnikami i pełni funkcje immunoregulujące. Na podstawie wyników badań na zwierzętach Panel Ekspertów CIR stwierdził, że przenikanie przez skórę nie ogranicza się wyłącznie do polimerów o niskiej masie cząsteczkowej. Kwas hialuronowy był wykrywany na maksymalnej głębokości 800 mikrometrów po aplikacji na skórę szczurów. U myszy i ludzi kwas przenikał do skóry właściwej

Opuntia ficus-indica (Prickly Pear) Seed Oil

Olej z opuncji figowej – wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, poprawia napięcie i nawilżenie skóry przesuszonej i odwodnionej. Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze. Łagodzi podrażnienia i stymuluje regenerację skóry.

PARFUM

Substancja zapachowa niezawierająca związków alergennych.

PERSEA GRATISSIMA (AVOCADO) OIL

Olej avocado- jest bardzo ceniony ze względu na dużą zawartość witamin: B, E, H, K, PP, F, pro-witaminę A. Odżywia skórę i hamuje parowanie wody ze skóry. Składnik naturalny.

PHENOXYETHANOL

Związek z grupy alkoholi, konserwant, który uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

PLUKENETIA VOLUBILIS SEED OIL

Olej Inca Inchi w sposób doskonały utrzymuje równowagę w barierze lipidowej skóry, eliminując przy tym jakiekolwiek problemy z procesem keratynizacji i przyspiesza gojenie. W badaniach klinicznych wykazano 66% poprawę elastyczności skóry i 94% jej wygładzenia stosując 5% emulsję W/O oleju Inca Inchi. Wykazano również wpływ oleju Inca Inchi na proliferację keratynocytów która znacznie zwiększa się w wyniku aplikacji oleju Inca Inchi na skórę ( 19%).

POLYGLYCERYL-3 METHYLGLUCOSE DISTEARATE

Emolient, emulgator , aprobowany do stosowania w kosmetykach naturalnych.  Pochodzenie roślinne. Aprobowany przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach naturalnych.

POTASSIUM SORBATE

Łagodna substancja konserwująca, stosowana również w przemyśle spożywczym. Związek z grupy identyczny z naturalnym polecany przez instytucje certyfikujące do konserwowania kosmetyków naturalnych i eko.

PROPANEDIOL

Naturalna, otrzymywana z kukurydzy substancja emulgujaca, poprawiająca konsystencję oraz nawilżająca. Nośnik substancji aktywnych oraz naturalny konserwant.

Prunus amygdalus dulcis (Sweet Almond) Oil

Olej ze słodkich migdałów — nawilża, łagodzi i odżywia skórę.

SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL

Stosowanie oleju jojoba pozwala skutecznie goić i lub hamować wszelkiego rodzaju problemy skórne a dzięki tokoferolom i kwasu ferulowemu chronić i odżywiać komórki. Jednocześnie związki te nadają olejowi jojoba właściwości przeciwzapalnych. Dlatego też olej jojoba poprzez swoje nawilżające właściwości zalecany jest dla skóry suchej doskonale wpływając na poprawę jej nawilżenia i elastyczność. Inne zastosowanie oleju jojoba w kosmetyce. Doskonale kondycjonuje włosy, Zmywanie meke upu, tuszu, czyszczenie twarzy Pomocniczo w leczeniu trądziku, Po kąpieli jako olej do ciała, W preparatach przeciw zmarszckowych.

SODIUM CHLORIDE

Modyfikator reologii wpływa na konsystencję kosmetyków myjących w preparatach zawierających amfoteryczne substancje powierzchniowo czynne.

SODIUM HIALURONATE

Hialuronian sodu pozyskiwany w procesach biotechnologicznych z wykorzystaniem mikroorganizmów jest substancją naturalnie występującą w organizmie w postaci. Ponad połowa całkowitej ilości hilauronianu występuje w skórze i przestrzeni między komórkowej odpowiadając bezpośrednio za właściwe nawilżenie skóry jej elastyczność i gładkość. Wraz z wiekiem dochodzi do zmniejszenia jego ilości w warstwie skóry właściwej, skutkuje to utratą jędrności, i sprężystości skóry. Dlatego też bezpośrednia aplikacja hilauronianu sodu na skórę uzupełnia jego braki i wykazuje działanie nawilżające, wyrównujące i przeciwzmarszczkowe oraz stymulujące komórki do intensywnej odbudowy.

SORBITAN OLIVATE

Naturalny emulgator wykazuje silne działanie nawilżające, wspomaga zmniejszenie procesu utraty wody w naskórku. Składnik naturalny.

SOYBEAN SEED OIL

Olej sojowy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion soi. Zawiera dużą ilość witaminy E, fitosteroli, lecytyny, flawonoidów, a ponad to jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych. Wygładza, uelastycznia oraz łagodzi stany zapalne skóry. Przywraca odpowiedni poziom nawilżenia oraz odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry.

TOCOPHEROL

estrowa forma witaminy E. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym ,przyczyniająca się do spowolnienia procesu starzenia się skóry. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej. Wzmacnia barierę naskórkową, przez co nie tylko utrudnia wnikanie substancji obcych i zapobiega podrażnieniom, ale także wpływa na poprawę nawilżenia skóry. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ukrwienie skóry.

TOCOPHERYL ACETATE

Estrowa forma witaminy E. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym ,przyczyniająca się do spowolnienia procesu starzenia się skóry. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej. Wzmacnia barierę naskórkową, przez co nie tylko utrudnia wnikanie substancji obcych i zapobiega podrażnieniom, ale także wpływa na poprawę nawilżenia skóry. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ukrwaienie skóry.

XANTHAN GUM

Guma ksantanowa -rodukowana przez mikroorganizmy na liściach kapusty. Służy jako środek zagęszczający. Aprobowany przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach naturalnych. Składnik naturalny.